Tänään tuli dokumenttiprojektissa tarinaa Katrista ja Kaitsusta joiden elämästä kertovaa dokumenttia muistan aiemminkin nähneeni. Laitoin dokumentin tallennukseen ja katson sen ehkä huomenna.

Mieleen palautui myös dokumenttisarja vuosien takaa joka koukutti minut ja Ollin pahasti monena iltana tv:n ääreen. Farmarin vaimo (The Farmer's Wife) tuli televisiosta viimeksi vuonna 2003.

Farmarin vaimo :

- kuusituntinen dokumentti amerikkalaisen viljelijäperheen elämästä

Mikä saa maanviljelijän puurtamaan yötä päivää sormet verillä? Mikä auttaa jaksamaan kun sato tuhoutuu, rahoittajat haluavat omansa ja perhekin uhkaa hajota? Motiiviksi ei riitä pelkkä raha - tarvitaan unelmia ja luja usko tulevaisuuteen. Juanita ja Darrel Buschkoetterilla on unelmia, voimakasta tahtoa ja ennen kaikkea toisensa, mutta...

Dokumenttiprojekti esittää kuutena peräkkäisenä päivänä toivottuna uusintana koskettavan dokumentin, joka kuvaa nuoren nebraskalaisen maanviljelijäperheen arkea. Kolme vuotta jatkuneiden kuvausten aikana Juanitan ja Darrelin elämä muuttuu vakavaksi draamaksi. Rahahuolet, pelko maatalouden alasajosta sekä vastuu kolmen pienen tyttären tulevaisuudesta ajaa vanhempien keskinäisen suhteen välirikon partaalle.

Realistisen perhe-elämän kuvauksen lisäksi elokuva näyttää runsaasti myös Nebraskan upeita maisemia, aurinkoa, vehreyttä ja viljavia peltoja. Hehkuvanpunaisten auringonlaskujen ja tummansinisten öiden joukkoon mahtuu toki paljon myös meille suomalaisille tuttua kuvaa rankkasateen pieksemistä savipelloista ja pihamaista.

David Sutherlandin käsikirjoittama, suunnittelema ja toteuttama dokumentti Farmarin vaimo - The Farmer's Wife imaisee katsojan kuin mutainen pihamaa saappaan; syvälle sisälle perheen elämään, jossa rahaa tärkeämmäksi nousee kuitenkin avioparin välinen rakkaussuhde.

Dokumentti on kuvattu vuosina 1995 - 1997, jolloin perhettä kohtasivat monet, toisinaan ylitsepääsemättömiltä näyttävät ongelmat. Mitä perheelle kuuluu tänään, kuusi vuotta myöhemmin?

Dokumentin luoja David Sutherland kertoo, että Juanita ja Darrel ovat lopulta päätyneet eroon. Darrel jatkaa maanviljelystä ja toimii aktiivisesti alan yhteisöissä. Juanita ja tytöt ovat muuttaneet kaupunkiin. Juanita on edennyt urallaan yrityksessä, jossa hän dokumentin lopulla aloitti, Audrey opiskelee ahkerasti ja aikoo hakeutua collegeen ja myös Abbyn ja Whitneyn koulunkäynti sujuu hyvin. Lapset viettävät viikonlopun vuoroin isän, vuoroin äidin luona. Juanitan, Darrelin ja lasten elämä sisältää siis edelleen elementtejä, jotka kaukaisen Suomenkin perheiden on helppo tunnistaa.

Ohjaaja Sutherland on koonnut Buschkoetterien elämästä ja dokumentin tekemisestä tietoa Internet-sivuilleen www.davidsutherland.com.

Lähde : http://www.yle.fi/d-projekti/arkisto/2003/farmarin_vaimo.html